In aansluiting op de lezing van Dr. J.H.J. de Bruijne
op 22 oktober over resultaten van de Gaia-missie bracht
Diligentia dit jaar een bezoek aan ESTEC in Noordwijk.
Hieronder een kort verslag:

Vrijdag 16 november bezochten vijftig Diligentialeden 's morgens in Noordwijk de Space Expo, waar twee rondleiders na een kop koffie fijne details wisten te geven bij de prachtige collectie uit de ruimtevaart. Het was opvallend hoeveel we te weten kwamen over astronauten en ruimtereizen, zowel nu naar o.a. het International Space Station (ISS), als in het verleden tijdens de eerste baantjes om de aarde en maanreizen. Het was indrukwwekkend om vlak bij de Columbus-module van het ISS ook Rosetta en Philae te zien, kleine satellieten die op een komeet zijn geland en waarover we in 2016 in een prachtige lezing uitvoerig al waren geïnformeerd.

Om 12.30 uur ging het bezoek verder bij ESTEC waar iedereen bij de security een dagpas kreeg.Daarmee kregen we 's middags toegang tot indrukwekkende technologische hoogstandjes, maar eerst was er een lunch in het bedrijfsrestaurant. Een waar feest om op deze internationale plaats aan een stuk of zes balies de geuren van gerechten uit allerlei delen van Europa op te snuiven.

Na de lunch volgden in het Erasmus gebouw eerst twee lezingen:een algemene inleiding over ESA en ESTEC, en vervolgens een presentatie over de ontwikkeling en het gebruik van de Gaia-satelliet. Jos de Bruijne, die enkele weken eerder bij Diligentia sprak over de wetenschappelijke resultaten van Gaia, wist ook nu te boeien met details over de ontwikkeling en het testen  van de satelliet. Daarna konden we in de tweede helft van de middag de testfaciliteiten zelf aanschouwen. We zagen en kregen uitleg bij akoestische testapparatuur met een geluidsdruk tot 156 dB,  en bij de grote triltafels (aangedreven met een vermogen van 1 Megawatt!), waar satellieten tot 20 ton door elkaar geschud worden, zoals het ook tijdens de lancering gebeurt. Tot slot bezochten we de ruimtesimulator waarin complete satellieten in vacuüm worden afgekoeld tot -180 graad Celsius. Als daarna de zonnesimulator  (met een aantal lampen van 25000 Watt per stuk) één zijde van de  satelliet opwarmt tot maximaal 500 graad Celsius (terwijl de andere zijde koud blijft) en als de satelliet dan nog steeds naar behoren werkt, is hij klaar voor de lancering.

De middag werd afgesloten met een 3D-film over het ISS, met daarin ook onze eigen astronaut, Andre Kuipers, en met een afscheidsdrankje. Om half zes verliet de groep om half zes het terrein per touringcar, terug enigszins vermoeid, maar  met de hoofden vol prachtige indrukken.

 

Peter Hoogeboom, 19/11/2018.

 

.