Opmerking. Bij het betreden van het theater Diligentia zijn de Algemene Bezoekersvoorwaarden van kracht.
Zie voor een korte beschrijving van de lezingen ons Jaarprogramma  2016 – 2017.

Samenvattingen van de nieuwe lezingen op 3 en 24 april:


Reguliere lezing op maandag 3 april 2017:

Atomaire assemblage

Prof. dr. A.F. Otte
Kavli Institute of Nanoscience
Technische Universiteit Delft
www.ottelab.tudelft.nl

De eigenschappen van een materiaal – zoals elektronische, magnetische, thermische of optische eigenschappen – vinden hun oorsprong in de exacte atomaire samenstelling van dat materiaal. Bij vrijwel alle technologieën door de eeuwen heen maken we gebruik van zulke materiaaleigenschappen, maar hierbij zijn we altijd beperkt geweest tot materialen die de natuur ons biedt.
Stel je voor wat er mogelijk zou zijn als we materialen zelf zouden kunnen ontwerpen en opbouwen, letterlijk atoom voor atoom. In ons lab zijn we in staat om met behulp van een scanning tunneling microscoop (STM) duizenden atomen exact te ordenen.
Als voorbeeld zal een geheugen van 1 kilobyte worden gepresenteerd, waarin elke bit wordt vertegenwoordigd door de positie van een enkel atoom. Verder zal de mogelijkheid worden toegelicht om stabiele magnetische bits te bouwen uit individuele atomen. Deze bits vormen de basis voor onderzoek naar quantum spin golven.


De ‘Nobelprijs verklaard’ lezing maandag 24 april 2017:

Autofagie: hoe cellen rommel opruimen, en hoe dit proces bijdraagt aan chronische ziekten.

Prof. Dr. Pieter S. Hiemstra
Laboratorium voor Respiratoire Celbiologie en Immunologie
Afdeling Longziekten
Leids Universitair Medisch Centrum.

In 2016 kreeg de Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar autofagie. Autofagie is een proces waarbij cellen zichzelf “opeten” en zo rommel opruimen. Het speelt een belangrijke rol bij de overleving van cellen bij een tekort aan voedingsstoffen, en bij de kwaliteitscontrole in cellen waardoor de cellen fout gevormde of verouderde eiwitten op kunnen ruimen. Inmiddels weten we dat een cel autofagie ook gebruikt om micro-organismen op te ruimen.
Ohsumi heeft door gedetailleerd onderzoek in gist, het proces van autofagie en de betrokken genen nauwkeurig in kaart gebracht. Dit inzicht biedt mogelijkheden om het proces met medicijnen te beïnvloeden. Dat is belangrijk, omdat verstoringen in autofagie een belangrijke rol blijken te spelen bij een groot aantal ziekten, waaronder neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, maar ook chronische ziekten zoals bij voorbeeld chronisch obstructief longlijden (chronic obstructive pulmonary disease; COPD).
Na een algemene beschouwing van het proces van autofagie en de bijdrage van de Nobelprijswinnaar, zal de rol van autofagie en andere cellulaire processen bij de ontwikkeling en het beloop van COPD worden besproken.


 

.