Lezing 5 oktober 2020

5 oktober: Jong Diligentia Lezing:
Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven

Prof. dr. I.A.G. (Ignas) Snellen
Sterrewacht, Universiteit Leiden

Exoplaneten vormen mogelijk de belangrijkste ontdekking in de sterrenkunde van de afgelopen 100 jaar. Niet voor niets kregen Michel Mayor en Didier Queloz hiervoor in 2019 de helft van de Nobelprijs voor natuurkunde. Hun ontdekking, nu bijna 25 jaar geleden, gaf uiteindelijk het startsein voor een compleet nieuw onderzoeksveld en een ware wetenschappelijke revolutie.
Deze lezing gaat in op de huidige stand van zaken bij het onderzoek naar exoplaneten en is vooral gericht op de toekomst. De opwinding van die eerste jaren is nog altijd even sterk, want sommige van de ontdekte planeten lijken op de aarde en zouden leven kunnen herbergen. Het zoeken naar aanwijzingen voor biologische activiteit op exoplaneten gaat het komende decennium echt beginnen.

Voor meer informatie kijk hier.

De Jong Diligentia Lezing is primair bedoeld voor middelbare scholieren en dient om de interesse in bèta-vakken te bevorderen. Uiteraard zijn alle leden ook nadrukkelijk welkom, echter door de corona maatregelen is het aantal plaatsen zeer beperkt.