Lezing 2 november 2020

2 november: De interactie tussen micro-organismen en hun omgeving

Prof. dr. A. (Ariane) Briegel
Instituut Biologie, Universiteit Leiden

Microben zijn de meest voorkomende organismen op aarde en hebben met alle aspecten ons leven te maken. We staan nog maar aan het begin van goed begrip over hun architectuur en ingewikkeld gedrag. De nanomachinerie die hier aan ten grondslag ligt wordt bestudeerd met hele sterke, moderne microscopen, die inzicht kunnen geven in hoe microben hun voedsel vinden en hoe ze giftige stoffen uit hun omgeving vermijden.
Veel bacteriën zijn bewegelijk. De richting van die bewegingen is niet random, maar wordt met een sensor-systeem (chemoreceptor array) aangestuurd. Met deze bacteriële ‘neus’ kunnen de meest gunstige omstandigheden gezocht worden. Vele ziekteverwekkers gebruiken dit systeem ook als eerste stap bij het binnendringen van gastheer.
Met cryo-electronen tomografie bestuderen wij de driedimensionele structuur van deze moleculaire machientjes in intacte cellen. Dit structuur-funktie onderzoek kan nieuwe mogelijkheden opleveren voor het behandelen van infecties en voor het opsporen van ziektes zoals kanker.

Voor meer informatie kijk hier.

Deze lezing zal in het Engels worden gehouden. Vragen kunnen in het Nederlands worden gesteld.