Lezing 13 september 2021

13 september: Kennismakingslezing:
Antarctica: een onzeker zwaargewicht voor de zeespiegel

Dr. S.L.M. (Stef) Lhermitte
Geoscience & Remote Sensing
Technische Universiteit Delft

Momenteel vormt Antarctica één van de grootste onzekerheden voor de huidige projecties van de zeespiegelstijging. Dit komt vooral door grote twijfels over de mogelijke rol van ijsplaten in een veranderend klimaat. IJsplaten zijn grote drijvende ijsvlakten die vast zitten aan het landijs en vanuit gletsjers worden gevoed. Door verwarming vanuit de atmosfeer of zeewater kunnen de ijsplaten instabiel worden, afbreken en instorten. Om dit beter te kunnen inschatten wordt momenteel gebruik gemaakt van veldmetingen, satellietdata en klimaatmodellen.
Tijdens deze lezing zal aan de hand van satellietbeelden en persoonlijke ervaringen van de spreker op Antarctica de toekomstige stabiliteit van ijsplaten worden besproken. Wat weten we over de ijsplaten, hoe zullen deze de komende eeuwen veranderen, welke invloed heeft dit op het massaverlies van de Antarctische ijskap en wat betekent dit voor het waterpeil aan de Nederlandse kust?

Voor meer informatie kijk hier.

De Kennismakingslezing is voor iedereen gratis toegankelijk en/of te volgen via de livestream.