Lezing 4 oktober 2021

4 oktober: Jong Diligentia Lezing:
Biotechnologie bij de voorbereiding op de volgende pandemie

Studententeam van de iGEM Competitie 2020 i.s.m. prof. dr. D. (Dennis) Claessen
Instituut Biologie, Universiteit Leiden

Door verstedelijking, klimaatverandering en ontbossing zien we wereldwijd steeds vaker uitbraken van pathogenen, waar wij tijdens de COVID-19 pandemie voor het eerst in lange tijd wereldwijd de directe, grote gevolgen van hebben beleefd. Het is in dit soort gevallen van groot belang om besmette personen zo vroeg mogelijk te identificeren en op die manier verspreiding van het pathogeen te voorkomen. Echter, het inzetten van massaal testen bleek een groot probleem te zijn.
Studenten van de iGEM (International Genetically Engineered Machine) Competitie in Leiden hebben om die reden Rapidemic® ontwikkeld: een moleculaire testmethode die direct inzetbaar is bij een dreigende epidemie en waarmee overal ter wereld snel en grootschalig mensen getest kunnen worden.
Tijdens deze avond vertellen studenten van het team over het avontuur van de ontwikkeling van hun technologie tijdens de coronacrisis en hoe ze uiteindelijk de hoofdprijs wonnen van de internationale iGEM competitie 2020.

Voor meer informatie kijk hier.

De Jong Diligentia Lezing is primair bedoeld voor middelbare scholieren en dient om de interesse in bèta-vakken te bevorderen. Uiteraard zijn alle leden ook nadrukkelijk welkom, er is voldoende plaats in het theater nu de volledige zaalcapaciteit weer beschikbaar is.