Lezing 1 november 2021

1 november: Verstoorde of gestoorde fysiologie op een intensive care?

Prof. dr. M. J. (Marcus) Schultz
Experimentele Intensive Care en Anesthesiologie, Amsterdam UMC

Op een intensive care proberen artsen en verpleegkundigen veelal de fysiologie bij een kritiek zieke patiënt te herstellen. Is het maximaal ombuigen van een verstoorde fysiologie naar ‘normale’ fysiologie wel juist? Of zou het niet beter zijn om een zekere mate van verstoorde fysiologie bij de patiënt te accepteren?
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ‘najagen’ van de normale fysiologische situatie – wat vaak zeer ‘succesvol’ is bij dierexperimenteel onderzoek – wel eens meer kwaad dan goed kan doen bij een kritiek zieke patiënt. Jarenlang was de patiënt daarmee onbedoeld enigszins de dupe. Artsen en verpleegkundigen zouden zich moeten ontdoen van de doctrine van een ‘gestoorde’ fysiologie op de intensive care.

Voor meer informatie kijk hier.