Lezing 29 november 2021

29 november: Hoe leg je moleculaire knopen?

Prof. dr. J.H. (Jan) van Maarseveen
Van ’t Hoff Instituut, Universiteit van Amsterdam

Moleculaire knopen komen in de natuur voor in DNA, RNA, eiwitten en ook in relatief kleine moleculen zoals peptiden. Tot de laatste klasse behoren de lasso peptiden. Bacteriën maken lasso peptiden als afweer tegen andere micro-organismen wat deze peptiden interessant maakt als antibiotica.
Maar hoe leg je nu een moleculaire knoop? Hoe trek je een moleculaire draad door een ring? Momenteel worden synthetische methoden ontwikkeld om dit te verwezenlijken. Naast toepassingen als antibiotica wordt ook aan moleculaire ring- en draadmoleculen gewerkt, die kunstmatige fotosynthese kunnen bewerkstelligen.
Tijdens deze lezing zal u op toegankelijke wijze worden meegenomen in de wereld van het ontwerp en de synthese van complexe, door de natuur geïnspireerde verknoopte moleculen en gaan we vooruitkijken naar hun toepassingen.

Voor meer informatie kijk hier.