Lezing 14 februari 2022

14 februari: Minuscule modelsystemen

Dr. D.J. (Daniela) Kraft
Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION), Universiteit Leiden

Het gedrag en de interacties van (bio)moleculen is zeer uitdagend om te bestuderen. De reden daarvoor is dat deze moleculen niet alleen klein zijn, maar ook heel complex van vorm en interacties. Soms kan de vorm zelfs veranderen door interne flexibiliteit, zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld intrinsiek ongestructureerde eiwitten. Dit maakt het extra ingewikkeld om hun gedrag op een kwantitatieve manier te begrijpen.
Tijdens deze lezing zal worden besproken hoe we deeltjes met een grootte van micrometers, zogenoemde colloïden, gebruiken om modellen voor dergelijke moleculen en hun interacties op te stellen. Het zal blijken dat deze modelsystemen waardevolle en kwantitatieve inzichten kunnen leveren in biologisch processen en in staat zijn om natuurkundige voorspellingen over het gedrag van flexibele moleculen te toetsen.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.