Lezing 14 maart 2022

14 maart: Lorentz: een leven voor de wetenschap

Prof. dr. D. (Dirk) van Delft
Sterrewacht, Universiteit Leiden

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is, met Christiaan Huygens, Nederlands grootste natuurkundige. Geboren in Arnhem, in welke stad hij in ‘splendid isolation’ het elektron bedacht, werd hij op 24-jarige leeftijd in Leiden hoogleraar theoretische natuurkunde. Na zijn Nobelprijs van 1902 groeide hij uit tot internationale coryfee. Zijn elektronentheorie stond op gelijke hoogte met Einsteins relativiteitstheorie.
Met zijn diepe inzicht, innemende karakter, tact en talenkennis was Lorentz de ideale voorzitter van de wereldberoemde Solvay Raden in Brussel. Diezelfde gaven benutte hij in en na de Eerste Wereldoorlog als onvermoeibaar verzoener. Ook was hij een begenadigd popularisator, een talent waarvan hij bij Diligentia vele malen blijk gaf.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.