Lezing 17 oktober 2022

17 oktober: Jong Diligentia Lezing:
De oorsprong en verschillende functies van slangengif: een inkijk in onze eigen evolutie

Drs. R.M. (Roel) Wouters
Instituut Biologie, Universiteit Leiden

Bij deze lezing wordt door de spreker een demonstratie gegeven met slangengif, dat wordt gemolken van levende slangen in een herbarium op het toneel.

Slangen worden door sommigen geliefd, maar door de meesten verafschuwd. Hun krachtigste wapen? Een giftige cocktail van eiwitten waarmee ze honderdduizenden mensen per jaar blijvend verwonden en zelfs doden. Maar wist jij dat slangengif ook wordt gebruikt om het leven van miljoenen mensen per jaar te redden?
Waarom zijn slangen eigenlijk zo giftig? En hoe hebben wij, mensen, de evolutie van slangengif beïnvloed? Tijdens deze avond gaan we miljoenen jaren terug in de tijd om te begrijpen waar het gif vandaan komt en waarvoor slangen het gebruiken. We blikken vooruit op de toekomst van biomedische toepassingen van slangengif en op een wereld zonder leed door slangenbeetvergiftiging. Wie weet leren we ook nog wat over onze eigen evolutie!

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.

De Jong Diligentia Lezing is primair bedoeld voor middelbare scholieren en dient om de interesse in bèta-vakken te bevorderen. Uiteraard zijn alle leden ook nadrukkelijk welkom.