Lezing 20 februari 2023

20 februari: Membranen voor een duurzame toekomst: ‘no time to waste’

Prof. dr. ir. D.C. (Kitty) Nijmeijer
Membrane Materials and Processes
Technische Universiteit Eindhoven

Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Dit is een economie waarin zoveel mogelijk producten en grondstoffen worden hergebruikt en waarin afval niet bestaat. We kennen allemaal de hypothetische voorbeelden: een eiwitrijke afvalstroom van de zuivelindustrie zou in de voedingsindustrie gebruikt kunnen worden voor de productie van functionele voedingsmiddelen; organisch afval van boerderijen zou kunnen worden omgezet in chemische bouwstenen om verven, coatings en kunststoffen te synthetiseren; en CO2 kan worden afgevangen en omgezet in brandstoffen en chemicaliën.
Membraanscheiding is een energiezuinige, zeer veelzijdige scheidingstechnologie. En juist deze veelzijdigheid is essentieel in de transitie naar een circulaire, duurzame samenleving, omdat veel van de industriële reststromen een zeer complexe samenstelling hebben. Tijdens deze lezing zal worden besproken hoe we de morfologie van een membraan kunnen sturen en hoe we dit, gecombineerd met de chemie van het membraan, kunnen gebruiken om de scheidende eigenschappen van dat membraan te beïnvloeden.
De lezing zal een afwisseling bieden tussen fundamentele fysisch-chemische concepten, experimentele visualisaties en voorbeelden van concrete toepassingen.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.