Lezing 24 oktober 2022

24 oktober: Moderne opto-elektronica

Prof. dr. M.A. (Maria Antonietta) Loi
Faculty of Science & Engineering
Rijksuniversiteit Groningen

Opto-elektronica is één van de technologieën die ons dagelijks leven gedurende de laatste tientallen jaren het meest heeft beïnvloed. Tijdens deze avond zullen de belangrijkste ontdekkingen en ontwikkelingen die hieraan ten grondslag liggen worden gepresenteerd. Tevens komt aan bod wat we binnenkort op dit gebied nog meer kunnen verwachten.
We beginnen met de ‘blauwe revolutie’, namelijk de maatschappelijke omwenteling gebaseerd op het gebruik van blauw licht vanuit diodes. Dit heeft niet alleen geleid tot een enorme kwaliteitsverbetering van verlichting, maar ook tot een massale energiebesparing. Daarna bespreken we de snelle vooruitgang in de fotovoltaïsche technologie, die essentieel is bij de overgang naar duurzame energieopwekking. Ten slotte zullen enkele kritische kanttekeningen worden geplaatst bij de huidige uitdagingen in dit veld en bij de prioriteiten voor de inzet van steeds meer opto-elektronica om de mensheid te dienen.

Deze lezing zal in het Engels worden gehouden. Vragen kunnen in het Nederlands worden gesteld.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.