Lezing 26 september 2022

26 september: Hoe microscopische scharnieren en varende bootjes tot nieuwe moleculaire inzichten leiden

Prof. dr. D.J. (Daniela) Kraft
Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION)
Universiteit Leiden

Het gedrag van (bio)moleculen is zeer uitdagend om te bestuderen. De reden daarvoor is dat deze moleculen niet alleen klein zijn, maar ook heel complex qua vorm en interacties. Soms kan de vorm zelfs veranderen door interne flexibiliteit, zoals dat het geval is bij intrinsiek ongestructureerde eiwitten. Dit maakt het extra ingewikkeld om hun gedrag op een kwantitatieve manier te begrijpen.
Tijdens deze lezing zal worden besproken hoe we deeltjes met een grootte van micrometers, zogenoemde colloïden, gebruiken om modellen voor dergelijke complexe moleculen op te stellen. Deze modellen kunnen ook worden toegepast op levende organismen, zoals bacteriën.
Het zal blijken dat deze modelsystemen waardevolle en kwantitatieve inzichten kunnen leveren in natuurkundige en biologisch processen en in staat zijn om voorspellingen over het gedrag van flexibele moleculen te toetsen.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.