Lezing 9 januari 2023

9 januari: De ontwikkeling van de James Webb telescoop

Ir. R. (Ramon) Navarro
Nederlands Instituut voor Radioastronomie,
ASTRON-NOVA Dwingeloo

De James Webb ruimtetelescoop is een optische en infraroodtelescoop die na de lancering op 25 december 2021 succesvol in bedrijf is genomen. Tijdens deze lezing zullen de wetenschappelijke instrumenten van de telescoop worden belicht, met een focus op het Mid InfraRed Instrument (MIRI) en dan vooral op de Nederlandse bijdrage: de Spectrometer Main Optics module. Hierbij zullen het concept van het MIRI, het optisch en mechanisch ontwerp, fabricage-, test- en verificatieprocessen allemaal aan bod komen. De kernvraag hierbij is: hoe kan je op aarde de prestaties van het instrument in vacuüm bij cryogene temperaturen en bij 0 g valideren?
Er zijn daarnaast vele andere technische aspecten van de James Webb telescoop die aandacht verdienen: het fabricage programma, de integratie, lancering, baan in de ruimte, het uitvouwen van het zonneschild en de telescoop, uitlijning van de spiegels, afkoeling van de wetenschappelijke instrumenten en uiteindelijk de overdracht aan de wetenschappers. Dit en meer zal tijdens deze avond de revue passeren.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.