Lezing 15 januari 2024

15 januari: Galactische archeologie: graven in het verre verleden van onze Melkweg

Prof. dr. E. (Else) Starkenburg
Kapteyn Instituut
Rijksuniversiteit Groningen

Als we ‘s avonds omhoog kijken zien we tussen de sterren de prachtige lichtende band aan de hemel: de Melkweg. Wij weten nu dat deze band uit miljoenen individuele sterren bestaat en dat we eigenlijk naar de doorsnede van een schijf kijken waar ook de zon en de aarde deel van uitmaken. Maar hoe is dit sterrenstelsel eigenlijk ontstaan? Tijdens deze lezing zal een toelichting worden gegeven over hoe wij denken dat de Melkweg is ontstaan en geëvolueerd aan de hand van eigen werk en dat van anderen.
Bij de bestudering hiervan maken wij niet alleen gebruik van nauwkeurige studies over hoe de sterren in onze Melkweg bewegen, maar ook van onderzoek naar de elementen waarvan de sterren zijn gemaakt. Dit vakgebied wordt ook wel omschreven als ‘Galactische archeologie’, omdat dit het verleden probeert te ontrafelen aan de hand van de overblijfselen (‘fossielen’) die het achtergelaten heeft. Ook zullen we op zoek gaan naar de oudste sterren, onze beste getuigen uit de hele vroege jeugd van onze Melkweg.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.