Lezing 2 oktober 2023

2 oktober: Wat wordt de volgende deeltjesversneller?

Dr. T.A. (Tristan) du Pree
Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (NIKHEF), Amsterdam
CERN, Genève

De ontdekking van het Higgs boson met de Large Hadron Collider deeltjesversneller op CERN was de ultieme samenkomst van decennialang theoretisch en experimenteel onderzoek aan de wondere wereld van subatomaire deeltjes. In 2014 – een halve eeuw na hun theoretische voorspelling van het Higgs boson – ontvingen François Englert en Peter Higgs hiervoor de Nobelprijs.
De noodzakelijke meetgegevens kwamen uit de allergrootste deeltjes-detectoren die er bestaan met wereldwijd duizenden samenwerkende onderzoekers. Maar deze ontdekking is zeker nog niet het einde van onze speurtocht naar elementaire deeltjes. Er zijn nog teveel vragen die we in de toekomst willen beantwoorden. Is het al tijd voor een nieuwe, nóg krachtiger deeltjesversneller?

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.