Lezing 20 november 2023

20 november: Het exposoom en gezondheid: waar chemie biologie ontmoet

Prof. dr. ir. R.C.H. (Roel) Vermeulen
Population Health Sciences, IRAS
Universiteit Utrecht

De wiskundige formule voor ons bestaan is vrij simpel: genen plus omgevingsfactoren is gelijk aan gezondheid. Om te begrijpen waarom de één ziek wordt en de ander niet, hebben wetenschappers al onze genen systematisch in kaart gebracht. Maar hoe het tweede deel van de formule, de omgevingsfactoren, onze gezondheid beïnvloedt, daar weten we nog weinig van. In 2015 leidde dat tot een nieuwe tak van wetenschap die het z.g. exposoom bestudeert, waarmee het scala van omgevingsfactoren – waaraan we gedurende ons hele leven worden blootgesteld – in kaart wordt gebracht.
Onze omgeving is uitermate complex en dynamisch, maar door vooruitgang in het gebruik van satellieten, sensoren, biomedische metingen en modellen is het nu wel mogelijk om het exposoom te ontrafelen. Tijdens deze lezing zal dieper ingegaan worden op het exposoom en zullen de eerste resultaten van een aantal grootschalige internationale exposoom projecten worden besproken.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.