Lezingenposts

Lezingen in dit seizoen:

17 april: De 2022 Nobelprijs voor Geneeskunde Verklaard:
‘Ancient DNA’: een revolutie in het onderzoek van de menselijke evolutie

Dr. G.J. (Gerrit) Dusseldorp
Human Origins, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden
Paleo-Research Institute, University of Johannesburg

Svante Pääbo won in 2022 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn werk op het gebied van ‘ancient DNA’ (aDNA). Hij is de grondlegger van het onderzoek naar DNA uit het verleden, eerst met heel jonge resten, zoals een Egyptische mummie, maar sinds de jaren ’90 van de twintigste eeuw legt hij zich toe op resten van grotere ouderdom, zoals het DNA van Neanderthalers. Zijn werk zorgt voor een ware revolutie in onze kennis van het verleden.
Door de analyse van aDNA blijkt dat verschillende mensensoorten regelmatig genetisch materiaal uitwisselden. Met behulp van aDNA is een nieuwe mensensoort ontdekt, de Denisovanen, waarvan anatomisch alleen maar niet-informatieve botten bekend zijn.
Bovenal geeft paleogenetische analyse een beeld van het sociale leven in het verleden. Zo kun je niet alleen bestuderen in hoeverre mensen in megalieten zoals hunebedden familie van elkaar waren, maar ook hoe de sociale organisatie van Neanderthalers in elkaar stak. Door archeologische en genetische gegevens te combineren is ons begrip van de sociale geschiedenis van Homo sapiens en van andere mensensoorten ongekend veel rijker geworden.

Voor meer informatie over de spreker kijk hier.