Nieuws

Verenigingsnieuws

Gedrukte jaarboek geen onderdeel meer van lidmaatschap

Nieuws |

Met ingang van het nieuwe verenigingsjaar (1 juli 2024) is het gedrukte exemplaar van het jaarboek, dat in het verleden gratis werd toegezonden aan de leden, geen onderdeel meer van het lidmaatschap. Leden die dat wensen kunnen het gedrukte exemplaar blijven ontvangen tegen een tarief van €10,-. De digitale versie van het jaarboek blijft voor iedereen gratis beschikbaar. Daartoe heeft het bestuur besloten in haar vergadering van 20 maart 2024.

Alle leden ontvangen binnenkort een mail met de vraag om een antwoord-emailtje te sturen als zij het gedrukte exemplaar van het jaarboek willen ontvangen (opgave kan tot 1 juli 2024). Als u geen gedrukt jaarboek wilt ontvangen is geen actie benodigd.

Leden die dat wel willen, krijgen bij de zomerbrief die begin augustus 2024 wordt verstuurd een factuur van €40,- +  €10,- = €50,-. Deze kan net als in voorgaande jaren via de website betaald worden. Het jaarboek wordt aan hen in september 2024 toegestuurd.

Uitgangspunten bij het besluit

  • Het drukken en verzenden van het jaarboek is steeds duurder geworden en maakte afgelopen jaar al een kwart van de contributie uit.
  • Ondanks de contributieverhoging waarover in 2023 is besloten, kampt de verenigingsbegroting bij ongewijzigd beleid nog steeds met een onacceptabel tekort.
  • Dankzij nieuwe druktechnieken (print on demand; in de lezing van Detlef Lohse is onlangs aandacht besteed aan deze nieuwe drukvorm) is het mogelijk om kleine oplagen van het boek te drukken tegen redelijke kosten.
  • Een deel van de leden heeft afgezien van de gedrukte versie, anderen stellen deze juist erg op prijs, het bestuur wil nadrukkelijk het gedrukte jaarboek in stand houden, maar streeft naar een zo laag mogelijke contributie en wil de druk- en verzendkosten neerleggen bij degenen die het gedrukte exemplaar willen.
  • De enquete onder de leden die in januari is afgesloten gaf duidelijke resultaten:
    -de opkomst was 31%.
    -56% van de respondenten heeft geen behoefte meer aan een gedrukt exemplaar, de digitale versie is voor hen voldoende.
    -89% van de respondenten is voorstander van aparte tarieven voor jaarboek en contributie.
    -een tarief van €10,- per jaarboek is voor vrijwel iedereen acceptabel.
    -18% van de leden heeft de ontvangst van de gedrukte versie stopgezet.
  • De jaarlijkse verenigingscontributie vanaf 1 juli 2024 blijft €40,- conform besluit op de ALV.

 

 

Dr. I.M.N. (Irene) Groot tot hoogleraar benoemd

Nieuws |

Maandag 12 feb 2024 hebben wij kunnen genieten van een fantastische lezing over het onderzoek naar de werking en modelvorming van katalysatoren op atomaire schaal door dr. I.M.N. (Irene) Groot.
Enkele dagen daarna kwam het heuglijke bericht dat zij per 1 maart door de Universiteit Leiden is benoemd tot hoogleraar op het vakgebied Surface and Interface Science. Een welverdiende benoeming afgaande op het door haar gepresenteerde onderzoek.
Het bestuur feliciteert prof. Irene Groot graag van harte met deze benoeming en wenst haar veel succes met de voortzetting van haar onderzoek en haar verdere carrière. We zullen haar over een aantal jaren uitnodigen om ons in een volgende lezing op de hoogte te brengen van de nieuwste resultaten.

Filmpjes lezing Prof. dr. Else Starkenburg

Nieuws |

Tijdens de lezing van Prof. dr. E. (Else) Starkenburg op 15 januari hadden er een aantal filmpjes getoond moeten worden. Helaas laadden de filmpjes tijdens de lezing niet. Hieronder alsnog de betreffende, prachtige beelden.

De parallax en eigenbeweging van sterren, bepaald met Gaia:

website met meer informatie

De toekomst van de Melkweg en Andromeda:

website met meer informatie

Objectendag bij Rijksmuseum Boerhaave

Excursie, Nieuws |

Op de ALV was aangekondigd dat we een excursie zouden organiseren naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, met presentatie van de objecten die het museum van Diligentia in bruikleen heeft. In verband met de agenda van het museum moeten we dit bezoek uitstellen tot het najaar van 2024. We geven binnenkort meer informatie over de precieze datum en het programma voor het bezoek.

Programmawijzigingen 11 en 25 maart 2024

Nieuws |

Er komen twee wijzigingen in het lezingenprogramma:

  • op 11 maart zal dr. R.S. (Rianne) Lous vervangen worden door prof.dr.ir. S.J.J.M.F. (Servaas) Kokkelmans van dezelfde onderzoeksgroep. Rianne is afwezig vanwege zwangerschapsverlof. De titel en de samenvatting zijn licht gewijzigd, maar grosso modo is het onderwerp ongewijzigd.
  • op 25 maart zal T.A. (Tara) Mahendrarajah MSc spreken over “De evolutionaire geschiedenis van het leven in de schijnwerpers”. Zij vervangt prof. dr. A. (Anja) Spang van dezelfde onderzoeksgroep, die helaas verhinderd is. De enigszins gewijzigde titel en abstract geven aan dat Tara Mahendrarajah hetzelfde onderwerp behandelt, maar vanuit een iets bredere context.

Zie voor verdere details de pagina Programma of het aangepaste digitale programmaboekje.