Nieuws

Verenigingsnieuws

Jaarboek op website gepubliceerd

Nieuws |

Het nieuwe jaarboek nr. 98 is vanaf nu op de website in te zien en te downloaden. Alle artikelen en de video’s zijn toegevoegd aan het lezingenarchief. Het overzicht van scholierenprijswinnaars is geactualiseerd.

Jaarboek verschijnt binnenkort

Nieuws |

Het nieuwe jaarboek met de lezingen van het afgelopen seizoen is vandaag naar de drukker gegaan en wordt bij u thuis bezorgd rond 19 september. Dan zal het ook op de website gepubliceerd worden en kan het worden gedownload, mocht u zich hebben afgemeld voor een gedrukte versie. Het boekje telt 136 pagina’s en wordt volledig in kleur gedrukt.

Online publiekslezing bij Lorentz center/ museum Boerhaave

Nieuws |

Het Diligentia lezingenprogramma is nog niet begonnen, maar voor wie vast in de stemming wil komen, wijst het bestuur graag op een online publiekslezing op 27 augustus (oorspronkelijk gepland voor 26 augustus, maar door technische problemen is de lezing een dag uitgesteld) die is georganiseerd door prof. Roeland Merks, hij is spreker bij ons op 18 januari 2021.
Deze lezing door Prof. James Sharpe (Europees Moleculair Biologisch Laboratorium in Barcelona) gaat over de studie naar het ontstaan van vingers en tenen met behulp van een theorie van Alan Turing in combinatie met experimenteel werk.
Deelname is gratis – aanmelding is wel nodig.
Zie hiervoor: https://www.lorentzcenter.nl/turing-patterns-on-turing-machines.html.

Verbouwing theater Diligentia/ livestreamtest

Nieuws |

Toen we onlangs in het theater kwamen voor een test van de livestream mogelijkheid, werden we verrast door het bovenstaande beeld. Momenteel is een verbouwing gaande bij de toneeltoren, waarvoor de monumentale theaterzaal is afgeschermd tegen bouwstof van het toneel. En het toneel zelf is bijna onherkenbaar. Dat was wel even wennen, ook voor onze voorzitter Peter Sterk en videospecialist Mark Knigge, om ons dierbare theater zo te zien!

Hier zijn Mark Knigge en bestuurslid Peter Hoogeboom samen met Diligentia technicus Paul Meijster de livestream vanuit het theater aan het testen. Dat gebeurde in de kleine ruimte boven het toneel, die gebruikt wordt voor de technische begeleiding van voorstellingen. Alles ging goed, maar de lakmoesproef is als iedereen echt naar de livestream gaat kijken tijdens de eerste lezing. Dat wordt voor deze heren een spannend moment!

Alle lezingen vanaf 1872 online!

Nieuws |

Het is al een poosje geleden aangekondigd en nu is het een feit: alle lezingen waarvan wij verslagen hebben, staan nu online. De hele jaarboekenreeks 1-50 die de periode 1872-1922 beslaan, zijn door een bedrijf in Roemenië ingescand en nu door ons online gezet op dezelfde manier als de nieuwe reeks jaarboeken. Dat wil zeggen, op de pagina Lezingenarchief staat de complete database met titels, auteurs en jaartallen. Een zoekfunctie is aanwezig. Op de pagina Jaarboeken  staan ze allemaal in volgorde en kunnen ingezien en gedownload worden.