Zilveren medaille voor Jesse Fitié

Jesse Fitié, een van de winnaars van de Diligentiaprijs voor Scholieren 2020 en ex-leerling van het Maerlant-Lyceum, heeft in september ook nog een zilveren medaille behaald op de Internationale Wiskunde Olympiade. Een bijzonder knappe prestatie! Vorig jaar behaalde hij brons op de Nationale Wiskunde Olympiade. Jesse studeert nu Wiskunde en Computer Science aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De Internationale Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor teams van zes scholieren uit ongeveer honderd landen. Normaal gesproken vindt dit zevendaagse evenement in juli plaats in het organiserende land – dit jaar had dat in Sint-Petersburg, Rusland, zullen zijn –, maar vanwege het coronavirus was de wedstrijd in eerste instantie uitgesteld naar september. Later is besloten het evenement als wedstrijd-op-afstand plaats te laten vinden, met videosurveillance vanuit Rusland en onafhankelijke waarnemers in alle deelnemende landen. Leerlingen werkten, op een centrale plek in hun eigen land, op twee achtereenvolgende wedstrijddagen individueel aan in totaal zes opgaven van hoog wiskundig niveau. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen.

Bronnen:
https://www.wiskundeolympiade.nl/
https://rijswijksdagblad.nl/lokaal/jesse-fiti-uit-rijswijk-zilver-internat-wiskunde-olympiade