Vooruitziende blik?

Op 20 april 2015 hield prof. De Jong een voordracht voor Diligentia onder de titel “Plotselinge wereldwijde epidemieën; hoe gaan we ons wapenen?”
In 2020 zijn we geconfronteerd met zo’n plotselinge pandemie. Het is de moeite waard om dit artikel nog eens te lezen. U kunt het vinden in het lezingenarchief. Het is huiveringwekkend hoe goed een dergelijke ramp tevoren al in kaart is gebracht, maar ook hoe onvoorbereid we in feite waren toen het gebeurde, en dat ondanks die kennis.
Prof. De Jong is één van de leiders van het PREPARE project van de EU (prepare-europe.eu), dat bedoeld is om goed beslagen ten ijs te komen bij nieuwe pandemieën. Hoewel die taak nog niet is voltooid, heeft het tot nu toe de afstemming tussen verschillende onderzoeksgroepen binnen en buiten Europa wel geholpen.