Oude jaarboeken komen online

Diligentia heeft alle lezingen vanaf 1922 online staan op de pagina lezingenarchief. De jaarboeken uit de periode daarvoor zijn in drukvorm nog aanwezig, maar het papier van sommige jaargangen is sterk achteruit gegaan. Gelukkig is er een goed bewaard gebleven serie van 10 banden, die alle 50 jaarboeken omvat, met ruim 7000 pagina’s aan lezingen en cursussen uit de hele periode 1872 – 1922. Deze worden nu gescand en eerdaags digitaal toegevoegd aan het lezingenarchief op de website. Daarmee blijven manuscripten van belangrijke onderzoekers goed bewaard en voor iedereen toegankelijk. Het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e werden gekenmerkt door de grote bloei van de wetenschap in ons land, met Nobelprijswinnaars als Eijkman, Einthoven, Lorentz en Van der Waals, die vaak meerdere keren bij Diligentia spraken. Maar ook andere prominente wetenschappers leverden hun bijdrage. Opmerkelijk zijn de cursussen en lezingen die gegeven werden door Hugo de Vries, bioloog en botanicus.